09/12/2020

Pet najznačajnijih kendo turnira na svijetu!

 1. ALL JAPAN KENDO PRVENSTVO


Organizovano je od strane All Japan kendo federacije (AJKF) ili Zen Nihon Kendo Renmei. Prvenstvo se održava svake godine u Japanu, trećeg novembra, na Dan kulture, ili Bunka no Hi. Ovo prvenstvo se smatra najprestižnijim kendo takmičenjem.

Oni koji znaju čitati japanski jezik, na web prezentaciji AJKF-a mogu pronaći članke koji pružaju informacije o tome koje mečeve vrijedi pratiti. U posljednje vrijeme, zvijezda prvenstva je mahom bio Rijoiči Učimura, koji ima zavidan broj pobjeda, tokom decenije u kojoj učestvuje u ovom prvenstvu. 

2. ALL JAPAN KENDO PRVENSTVO ZA ŽENE

All Japan kendo prvenstvo za žene je drugi turnir u nizu na koji treba obratiti pažnju. Protekla takmičenja su mahom bila održavana u septembru, u Hyogo Kenritsu Budokanu, u oblasti Hyogo, kao i Mashima Sport Areni u gradu Nagano. Žene koju učestvuju u takmičenju dolaze iz 47 regija Japana, a tačan broj učesnika je 64.

Kendo je kao borilačka vještina  kod žena veoma popularan van Japana, uglavnom zbog toga što vještina u ovom sportu ne zavisi od čiste snage ili fizičkih predispozicija. Kendo svi mogu praktikovati. Postoji mnogo žena koje su postigle velike stvari u kendo vještini, kao što su na primjer Mizuki Macumoto iz Kanagawe, ili Mariko Jamamoto iz Osake, kao i mnoge druge. 

3. SVJETSKO KENDO PRVENSTVO

Prvo svjetsko kendo prvenstvo održano je davne 1970. godine. Takmičenje se sastoji iz četiri kategorije: individualno žensko takmičenje, individualno muško takmičenje, ekipno žensko takmičenje i ekipno muško takmičenje. 

Organizacija takmičenja se rotira kroz zemlje članice Internacionalne kendo federacije. Japan dominira u pogledu osvojenih medalja, ali učesnici iz Južne Koreje, kao i SAD i Mađarske su se okitili medaljama proteklih godina. U ženskom ekipnom takmičenju, reprezentacija Brazila je osvojila treće mijesto 2015. godine. 

4. EVROPSKO KENDO PRVENSTVO

Evropska kendo federacija (EKF) ujedinjuje ljude iz Evrope, koji praktikuju nekoliko japanskih borilačkih vještina, kao što su kendo, iaido i jodo. Evropsko kendo prvenstvo se održava od 1974. godine, kada je prvi put organizovano u Blečliju, u Velikoj Britaniji, gdje su se takmičili muškarci individualno i timski. Nakon toga, uvršteno je i takmičenje za žene, kao i za juniore. Za stanovnike Balkana, značajan je podatak da je 2019. godine, organizovano Evropsko kendo prvenstvo u Beogradu u Srbiji, gdje su juniori Srbije u timskom takmičenju pobjedili Rusiju u finalu i osvojili zlato, dok su muškarci iz Srbije, takođe u ekipnom takmičenju, izgubili u finalu od Francuske i uzeli srebrnu medalju. 

5. ALL JAPAN KENDO PRVENSTVO ZA MAJSTORSKA ZVANJA 8.DAN

Ovo prvenstvo je takmičenje gdje se najveći majstori kendo discipline sukobe, te samim borbama nude mnoštvo prelijepih trenutaka gledaocima, a onima koji se bave kendo vještinom, i mogućnost da nešto nauče. U ovom takmičenju, gledaoci mogu da vide borbe živih legendi kendoa, kao što su Masahiro Mijazaki, Kazuo Furukava, i mnogi drugi.  

Tekst preveden i preuzet sa sajta: CNKENDO.