10/01/2021

Uloga kendo discipline u svakodnevnom životu

 Jedna od najvažnijih stvari u kendou je da onaj koji praktikuje ovu borilačku vještinu, prije svega bude disciplinovan. Ova vrsta mentalnog treninga je oduvijek bila dio Bušidoa (puta ratnika, ili samurajskog moralnog koda i časti).

U priloženom tekstu slijedi nekoliko primjera kako principi kendoa mogu da se primjene u svakodnevnom životu.

Svaki put kada ukrstimo mač ili šinai sa protivnikom, suočavamo se sa četiri manjkavosti: sumnjom, strahom, zbunjenošću i iznenađenjem. Ova negativna osjećanja utiču i na naš svakodnevni život. Sudeći po mudrosti starijih generacija, ove "manjkavosti" nas čine slabima. U isto vrijeme, one mogu biti uklonjene kroz trening i disciplinu u kendou. 

Krajnji cilj kendoke (kendo borca) jeste naučiti kako se mirno suočiti sa protivnikom, naučiti razmišljati u hodu i suočiti se sa svim udarcima koje nam protivnik uputi. Ovo je takođe cilj svakog čovjeka koji se dan za danom bori sa stresom i situacijama koje nam život priređuje. U ovom slučaju, filozofski aspekti kendoa nam očigledno mogu pomoći da se izborimo sa teškim situacijama. 


Uzmimo u obzir zanshin, koji u bukvalnom prevodu znači "stanje pripravnosti nakon izvršenog udarca." U Zenu, takođe označava "um bez ičega preostalog." Ovo je na neki način paradoksalno, ali ako pogledamo iza bukvalnog značenja, naći ćemo da je zanshin način na koji ne trebate biti previše (ili nimalo!) zaokupljeni svojom pobjedom. 

U stvari, zanshin je stanje uma u kojem i postojite i ne postojite. Po riječima Mijamoto Musašija:

"I u borbi i u svakodnevnom životu, morate biti odlučni, ali mirni...Čak i kad vam je um miran, ne dopustite tijelu da se opusti, a ako vam je tijelo opušteno, ne dopustite umu da jenjava."

U bukvalnom smislu, u kendou to znači da budete svijesni i oprezni prema svom protivniku, čak i kada zadate udarac. Morate biti spremni da reagujete odmah, ukoliko protivnik krene ponovo da vas napada. Ne smijete izgubiti fokus, čak i kad ostvarite pobjedu ili zadate udarac. Ovo takođe znači da ne spuštate gard i ne slavite pobjedu čak i ako ste je ostvarili. 

U svakodnevnom životu, zanshin možete primjeniti na ovaj način: završite ono što ste započeli. Drugim riječima, šta god radili, makar to bilo i pranje suđa ili zaključavanje vrata pri izlasku iz stana, uradite sve to ali bez gubitka fokusa na stvari koje tom prilikom činite. Ovo je mnogo teže primjeniti u životu nego u kendou, obzirom da nas je "siguran" život napravio manje svjesnim svoga okruženja. I za kraj:

Zanshin je važna lekcija koja nas uči da budemo svjesni detalja u svakodnevnom životu, a takođe nam poboljšava kvalitet života činjenicom da smo, ako ga primjenjujemo, više fokusiraniji, pažljiviji i manje umorni, manje nam je dosadno i više smo skoncentrisani na ono što radimo.

Tekst preveden i preuzet sa sajta: cnkendo.