17/01/2021

Top pet kendo youtube kanala!

Postoji nekoliko youtube kanala koji su orijentisani na kendo, a u ovom postu, saznaćete preko kojih od njih možete najviše saznati nešto o tome šta je to kendo:

Kendo Guide

Sensei Hiro Imafuji postavlja veoma mnogo instrukcionalnih videa na ovom kanalu, tako da je ovo dobar youtube kanal za one koji tek počinju trenirati kendo. Preko Kendo Guide kanala možete saznati informacije o pravom načinu treniranja, kao i savjete kako da poboljšate svoju vještinu i više razumijete filozofiju kendoa, ako ga već trenirate. 

The Kendo Show

Svrha ovog kanala je promocija kendoa kao discipline svugdje u svijetu. Informativne i instrukcionalne videoe postavlja sensei Endi Fišer, a u njima raspravlja o konceptu kendoa, opremi te načinima na koje se možemo brinuti o istoj. Endi Fišer je vlasnik i osnivač web prodavnice za kendo opremu, Kendostar, i veliki je kendo entuzijasta. Jednom sedmično postuje video uradak, pod nazivom "Kendo Rant", gdje odgovara na pitanja vezana za kendo, koja mu ljudi postavljaju u grupi na fejsbuku. Na samom youtube kanalu, obratite pažnju na youtube videoe pod nazivom "Zero to Shodan", gdje Endi objašnjava na koji način možete doći do prvog većeg zvanja u kendou (1 Dan = Shodan).

Kendo World

Kendo World je prvi izdavač kendo magazina na engleskom jeziku, a ovo je njihov kanal. Kendo World sadrži dosta video uradaka na temu ne samo kendoa, nego i drugih japanskih borilačkih vještina, kao što su iaido, kenjutsu, koryu i naginata.  Takođe, na ovom kanalu najčešće postavljaju video snimke raznih kendo takmičenja, pa ako Vas interesuje kako to izgleda, ovo je youtube kanal za Vas. 

EuroKendo

Ovaj youtube kanal najčešće postavlja video uratke o kendo seminarima koji se održavaju svugdje u svijetu, kao i video priloge o Svjetskim i Evropskim kendo prvenstvima. 

SWkendo

Ukoliko Vam ne smeta što je kanal na japanskom jeziku, možemo reći da je ovo odličan youtube kanal, na kojem možete naći video priloge o različitim kendokama, te njihovim ipponima (poenima) koje su ostvarili tokom borbi.